Araç sahiplerini yakından ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında eylül ayı primleri açıklandı. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından yayımlanan verilere göre trafik sigortası primlerine yaklaşık yüzde 2 oranında zam geldi.
İstanbul'da içten yanmalı otomobillerde en riskli sürücülerin yer aldığı 0'ıncı basamakta zorunlu trafik sigortası primi 58 bin 214 liraya yükselirken hasarsızlık seviyesi en yüksek olan 8'inci basamaktaki sürücüler ise 9 bin 702 lira ödeyecek.
Böylece en riskli ve en düşük riskli sürücüler arasındaki prim farkı yaklaşık yüzde 500'e ulaştı.
NTV'de yer alan habere göre Ticari taksilerin zorunlu trafik sigortasında da yüksek rakamlar dikkat çekiyor. İstanbul'da 0'ıncı basamaktaki bir ticari taksinin primi 172 bin 447 liraya yükselirken, 8'inci basamaktaki tutar 28 bin 741 lira oldu.
Ankara'da taksiler için prim 27 bin 928 lira ile 167 bin 566 lira, İzmir'de ise 27 bin 114 lira ile 162 bin 686 lira arasında değişiyor.
OTOBÜSLERDE 423 BİN 661 LİRA
En yüksek primlerden biri otobüslerde ortaya çıktı. İstanbul'da 31 ve üzeri koltuğa sahip bir otobüs için 0'ıncı basamak zorunlu trafik sigortası primi 423 bin 661 liraya çıktı. En düşük risk grubundaki 8'inci basamakta ise tutar 70 bin 610 lira olarak belirlendi.
Zorunlu trafik sigortası bulunmadan trafiğe çıkan sürücülere 2026 yılı itibarıyla bin 246 lira idari para cezası uygulanıyor. Sigorta eksikliği giderilinceye kadar araç trafikten men edilebiliyor.
Sigortasız bir aracın trafik kazasına karışması halinde ise poliçenin bulunmaması nedeniyle 2 bin 39 liralık cezanın yanı sıra karşı tarafa verilen zararın da araç sahibi veya sürücü tarafından karşılanması gerekiyor.
HER 30 GÜNLÜK GECİKMEYE YÜZDE 5 ZAM
Zorunlu trafik sigortasının zamanında yaptırılmaması veya yenilenmemesi halinde gecikilen her 30 gün için poliçe primine yüzde 5 sürprim uygulanıyor. Gecikme nedeniyle uygulanacak artış toplamda yüzde 50'ye kadar çıkabiliyor.
Trafik sigortasında 0'ıncı basamak en riskli sürücü grubunu ifade ediyor. Bir sürücünün 1'inci basamakta bulunduğu sigorta yılı içerisinde 3 veya daha fazla kusurlu trafik kazasına karışması ve sigortadan tazminat ödenmesi halinde 0'ıncı basamağa düşmesi söz konusu oluyor.
Bu basamaktaki sürücülere zorunlu trafik sigortası priminde yüzde 200 sürprim uygulanıyor.
Next



