Çorum Özel Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanları Opr. Dr. Muhammed Zeki Yalçın ile Opr. Dr. Serdar Ali Elkıran, mevsimsel Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

KBB uzmanları, üst solunum yolu enfeksiyonlarının nezle, grip, boğaz ve bademcik iltihapları, orta kulak iltihabı ve sinüziti kapsadığını belirterek, bu hastalıkların yaklaşık üçte ikisinin virüsler nedeniyle ortaya çıktığını ifade etti.

KASIM–NİSAN DÖNEMİNE DİKKAT

Havaların soğumasıyla birlikte insanların kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirmesinin, güneş ışınlarından yeterince faydalanılamamasının ve stres faktörünün artmasının, Kasım-Nisan ayları arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarında artışa neden olduğunu vurgulayan uzmanlar, çocuklarda bu enfeksiyonların yetişkinlere göre daha sık görüldüğünü kaydetti. Bunun temel nedeninin çocukların bağışıklık sistemlerinin enfeksiyon etkenleriyle yeni karşılaşıyor olması olduğu belirtildi.

Anne sütüyle beslenen bebeklerin ilk 6-9 ayda anneden geçen koruyucu antikorlar sayesinde daha dirençli olduğunu aktaran uzmanlar, 1 yaşından sonra enfeksiyon sıklığının arttığına dikkat çekti.

GRİP VE NEZLE KARIŞTIRILMAMALI

Grip ve nezlenin halk arasında sıkça karıştırıldığını belirten KBB uzmanları, nezlede tedavinin daha çok belirtileri azaltmaya yönelik destekleyici yöntemlerle yapıldığını, gripte ise aşı ve antiviral ilaç kullanımının önem taşıdığını ifade etti.

BULAŞ YOLLARI VE BELİRTİLER

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına 200’den fazla virüsün neden olabildiğini söyleyen uzmanlar, hastalığın tokalaşma, öpüşme, yiyecek-içecek paylaşımı ile öksürük ve hapşırma yoluyla kolayca bulaşabildiğini belirtti. Kirli yüzeylere temas eden ellerle göz, burun veya ağza dokunmanın en sık bulaş nedenleri arasında yer aldığı aktarıldı.

Hastalığın belirtileri arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, öksürük, balgam, ateş, baş ağrısı, kulak ağrısı, yüzde basınç hissi ve hapşırmanın yer aldığı, belirtilerin genellikle virüse maruz kaldıktan 1-3 gün sonra başladığı ifade edildi.

Prostat Cerrahisinde Yeni Dönem: HoLEP Lazer Teknolojisi Artık Çorum’da
Prostat Cerrahisinde Yeni Dönem: HoLEP Lazer Teknolojisi Artık Çorum’da
İçeriği Görüntüle

İHMAL EDİLMEMELİ

Uzmanlar, basit bir soğuk algınlığının bile tedavi edilmediğinde orta kulak iltihabı, sinüzit, bademcik ve akciğer enfeksiyonlarına ilerleyebileceğini vurgulayarak, tedavinin hastalığın şiddetine göre planlanması gerektiğini söyledi. Çoğunlukla viral enfeksiyonlarda destekleyici tedavinin yeterli olduğu, ilerlemiş durumlarda ise antibiyotik ve hastane takibinin gerekebileceği belirtildi.

GRİP AŞISI ÖNERİSİ

Grip aşısının koruyucu amaçla özellikle önerildiğini belirten KBB uzmanları; 65 yaş üstü bireyler, kalp ve akciğer hastaları, diyabet hastaları, sağlık çalışanları, hamileler ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin mutlaka aşı yaptırması gerektiğini ifade etti. Bunun dışında gripten korunmak isteyen vatandaşların da aşı olabileceği kaydedildi.