Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Çorum Belediyesi ve Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile 23-24 Mayıs 2025 tarihlerinde "Bireysel Potansiyelden Toplumsal İyi Oluşa: Pozitif Psikoloji" temasıyla "I. Ulusal Pozitif Psikoloji Sempozyumu" gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında Pozitif Psikoloji yaklaşımından güncel konuları ele alan 4 konferans ve 2 seminer, 3'ü akademisyen ve 5'i alanda çalışan meslektaşlar olmak üzere 8 panelistin katıldığı 2 farklı panel ve alanda çalışanlara uygulamada kullanabilecekleri beceri ve teknikleri içeren 5 atölye çalışması akademisyenler ve alanda çalışan psikolojik danışmanlar tarafından yapıldı. Sempozyuma Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kamu ve özel kurumlarda çalışan meslektaşlar ve Çorum Belediyesi'nde çalışan personellerden oluşan toplam 289 kişi katıldı. Sempozyumun açılış konferansı "Sosyal Duygusal Beceriler" başlığı ile Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi PDR Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Işık tarafından gerçekleştirildi. Konferansta Şerife Işık, Pozitif Psikolojinin temel ilkeleri çerçevesinde sosyal duygusal becerilerin eğitim ve bireyin yaşam boyu gelişimindeki önemi üzerinde durdu. Akabinde Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi PDR Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin İlhan tarafından "Mutluluğun Anahtarı Nerede?" başlıklı konferans gerçekleştirildi.
Konferansta, mutluluğun anahtarının bireyin kendini tanıma, anlam bulma ve içsel dengeyi koruma çabalarında yattığı vurgulanarak, katılımcılara yaşam kalitesini artıracak pozitif stratejiler sunuldu. Öğleden sonra gerçekleştirilen sempozyumun ilk paneli Prof. Dr. Oğuzhan Kırdök'ün moderatörlüğünde "Pozitif Psikoloji Bağlamında Psikolojik Danışmanlığın Farklı Yönleri" başlığı altında Prof. Dr. Şerife Işık "Okulda Pozitif Psikoloji", Prof. Dr. Tahsin İlhan "Psikolojik Danışma Bağlamında Pozitif Psikoloji" ve Prof. Dr. Tayfun Doğan "Bireysel Gelişim Bağlamında Pozitif Psikoloji" konuları üzerinde duruldu. Gerçekleştirilen panelde, Pozitif Psikoloji yaklaşımının bireylerin psikolojik iyi oluşunu destekleme amacıyla Psikolojik Danışma süreci, okullarda ele alınışı ve bireyin kişisel gelişimi gibi farklı alanlarda nasıl kullanılabileceği; bu yaklaşımın temel yöntemleri, uygulama teknikleri ve geliştirilen beceriler bağlamında detaylı olarak ele alınmış, alan uzmanları tarafından çeşitli örnekler ve uygulamalarla desteklenerek tartışılmıştır. Ardından günün son konferansı olan Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Doğan tarafından "Aktif Bir Adanmışlık Olarak Umut" konulu konferans gerçekleştirildi. Umudu aktif bir çaba olarak tanımlayarak, zorluklarla başa çıkmada önemli bir araç ve bireysel iyileşmeye katkı sağlayan bir tutum olduğunun dile getirildiği sempozyumun ikinci gününde sempozyumun son paneli olan "Pozitif Psikoterapi Temelli Akran Süpervizyonu: Kuram, Uygulama ve Etki" başlıklı panel, Sempozyum Başkanı Uzm. Psk. Dan. Aykut Aydemir'in moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde Psk. Dan. Ayşe Demir "Tükenmişliğin Keşfinde Denge Modeli", Uzm. Psk. Dan. Selim Keiyinci "Süreçte Hikaye, Metafor ve Mizah Kullanımı", Psk. Dan. Ayşe Can "Tükenmişlikten Mesleki Doyum'a: Akran Süpervizyonu", Psk. Dan. Feyyaz Afacan "Akran Süpervizyonu Gruplarında Duygusal Destek", Psk. Dan. Aslınur Ersoy "Akran Süpervizyonu Gruplarında Pozitif Psikoterapi", Psk. Dan. Kübra ÖZDEMİR "Pozitif Psikoterapi ile Akran Süpervizyonu" konularında panel konuşmalarını gerçekleştirdi. Pozitif psikoloji alanında akademik anlamda yapılan çalışmaların sahaya yansıması, teorik bilginin sahada uygulanması ve saha üzerinde yapılan çalışmaların (veli, öğrencilerin, öğretmen, yönetici ve danışan) bireyler üzerindeki olumlu etkisi panelde tartışılmıştır. Ardından Prof. Dr. Bilge Uzun tarafından "İyi Oluşun Çarpan Etkisi: Bir Kişi Değişir, Dünya Dönüşür." başlıklı konferans çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta mindfulness pratiği yapılırken pozitif psikoloji ile iyi oluş arasındaki bağlantı ele alınarak, bireysel değişimin toplumsal dönüşümdeki rolü üzerinde de duruldu.
Sempozyumun ilk günü öğleden sonra eş zamanlı olarak 3 atölye gerçekleştirildi. Bu atölyeler "Okullarda Pozitif Kariyer Danışma Uygulamaları" Prof. Dr. Oğuzhan Kırdök, "Güç Temelli Terapi" Prof. Dr. Şerife Işık, Duygular ve Oyunlar Psk. Dan. Mehmet Altınkum başlıklı atölyeleri oldu. Atölyelere toplam 34 kişi katıldı. İlk gün atölyelerine eş zamanlı olarak Psk. Dan. Göksel Tandoğan tarafından "Pozitif Aile Danışmanlığı" konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerde, Pozitif Psikoloji ilkeleriyle aile içi iletişimin iyileştirilmesi ve bireyler arası ilişkilerin güçlendirilmesi için etkili danışmanlık yöntemleri aktarıldı. Sempozyumun ikinci gününde öğleden sonra eş zamanlı olarak 2 atölye gerçekleştirildi. Bu atölyeler "Mükemmeliyetçiliğe Karşı Kendini Kabul" Uzm. Psk. Dan. Solmaz Erbaş, "Yaşamda Bir Serüven Olarak Romantik İlişkiler: Psikolojik İyi Oluş" Uzm. Psk. Dan. Seçim Büyükçatalbaş başlıklı atölyeler. Bu atölyelere toplam 23 kişi katıldı. İkinci gün atölyelere eş zamanlı olarak Psk. Dan. Elif Akdağ tarafından "Pozitif Psikoloji 'de Psikolojik Dayanıklılık" konulu seminer gerçekleştirildi. Seminerde, Pozitif Psikolojinin temel prensipleri doğrultusunda psikolojik dayanıklılığı arttırmak için bireylerin içsel kaynaklarını nasıl daha etkili kullanabilecekleri üzerinde duruldu. Bireylerin Pozitif Psikoloji kuramı bağlamında psikolojik dayanıklılık, psikolojik iyi oluş gibi sosyal-duygusal becerileri başta olmak üzere, danışanların bu becerilerini güçlendireceği kanaati oluştu. Psikolojik danışmanların çalıştığı kamu, kurum ve kuruluşlar ile önleyici koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin sunulduğu özel sektör alanlarında, kurumların kendi personeline ve paydaşlarına psikolojik danışmanlar aracılığı ile bu hizmetin verilmesi ve erişilebilir kılınarak yaygınlaştırılması ve sürekli ulaşılabilir hale getirilmesi önemli olduğu dile getirilerek sempozyum tamamlandı.