Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Çorum Belediyesi ve Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen sempozyum, “Bireysel Potansiyelden Toplumsal İyi Oluşa: Pozitif Psikoloji” temasıyla gerçekleşti.
Sempozyuma, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan rehber öğretmenler ile Çorum Belediyesi personelinden oluşan 289 kişi katıldı.
Katılımcılar, akademik sunumlar, paneller, seminerler ve atölyeler aracılığıyla pozitif psikoloji alanındaki güncel bilgi ve uygulamalara erişim sağladı.
ETKİLEYİCİ AÇILIŞ KONFERANSLARI
Sempozyumun açılış konferansı, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Işık tarafından "Sosyal Duygusal Beceriler" başlığıyla verildi. Işık, sosyal duygusal becerilerin eğitimde ve yaşam boyu gelişimdeki rolüne dikkat çekti.
Ardından Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin İlhan, "Mutluluğun Anahtarı Nerede?" konulu konferansında, içsel denge ve anlam arayışının önemine vurgu yaptı.
PANELLERDE POZİTİF PSİKOLOJİNİN FARKLI YÖNLERİ ELE ALINDI
Sempozyumun ilk panelinde, Prof. Dr. Oğuzhan Kırdök moderatörlüğünde "Pozitif Psikoloji Bağlamında Psikolojik Danışmanlığın Farklı Yönleri" başlığı altında; Prof. Dr. Şerife Işık, Prof. Dr. Tahsin İlhan ve Prof. Dr. Tayfun Doğan konuşmalar yaptı.
Günün son konferansında ise Üsküdar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Doğan, “Aktif Bir Adanmışlık Olarak Umut” konulu sunumunda, umudun bireysel iyileşme sürecindeki etkilerini anlattı.
ATÖLYE VE SEMİNERLERLE UYGULAMA DENEYİMİ
İlk günün öğleden sonrası eş zamanlı 3 atölye çalışmasıyla devam etti.
Katılımcılar; pozitif kariyer danışmanlığı, güç temelli terapi ve duygularla oyun başlıklarında yapılan atölyelerde sahaya yönelik beceriler kazandı. Ayrıca Pozitif Aile Danışmanlığı konulu bir seminer de gerçekleştirildi.
İkinci gün ise “Pozitif Psikoterapi Temelli Akran Süpervizyonu” başlıklı panel ile devam etti. Uzman psikolojik danışmanlar, akran süpervizyonunun mesleki doyum ve duygusal destek üzerindeki etkilerini çeşitli başlıklar altında tartıştı.
Aynı gün yapılan atölyelerde “Mükemmeliyetçiliğe Karşı Kendini Kabul” ve “Romantik İlişkilerde Psikolojik İyi Oluş” konuları ele alındı. Eş zamanlı seminerde ise Pozitif Psikolojide Psikolojik Dayanıklılık anlatıldı.
“BİR KİŞİ DEĞİŞİR, DÜNYA DÖNÜŞÜR”
Sempozyumun kapanışında, Prof. Dr. Bilge Uzun tarafından çevrim içi olarak sunulan “İyi Oluşun Çarpan Etkisi: Bir Kişi Değişir, Dünya Dönüşür” başlıklı konferansta bireysel dönüşümün toplumsal etkisi vurgulandı.
Katılımcılar, sempozyum boyunca pozitif psikolojinin akademik temelleriyle birlikte sahada nasıl uygulanabileceğini öğrenme fırsatı buldu. Etkinlik sonunda, bu yaklaşımın okul, aile ve kurumlarda yaygınlaştırılması ve erişilebilir hale getirilmesinin önemi vurgulandı.