Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun raporu ve özet hesaplarının görüşüldüğü KİT Üst Komisyonu toplantısında konuşan CHP Çorum Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Mehmet Tahtasız, kurumun 20 yıllık hikayesinin dönen ve yıllık lira kamu arzının meydana geldiğini dile getirdi.

CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, “Amasra B sahasının rödövans prosedürü ile işletilmesine yönelik sözleşme Hattat Enerji A.Ş isimli firma ile 2005'te imzalanıyor, 2006 da firmaya yer teslimi yapılıyor. İhale şartnamesinde hazırlığında olup olmadığı en fazla 96 ay görülüyorken, giren firma ben bu işi 36 ayda bir aradayken deyip tüm rakiplerinden ayrılana kadar yarışırken. Hattat A.Ş. isimli bu firma ve çeşitli yerlerde İşa 20 yıl uzatılıyor. Firmanın 20 yıllık sözleşmesine göre bu firma Türkiye Taşkömürü Kurumu'na 56 milyon ton taahhüte karşılık 20 yıl boyunca yalnızca 118 bin 976 ton çıkarabildiğini öğreniyoruz. Oran % 99,79. Yani bu iş Zafer Havalimanındaki yolcu sayısında sapmayı dahi geçmiş durumda. Ortada ne para var, ne kömür var. Yalnızca paranın büyük bir zararı var” diye konuştu.

“ZARARIN 3 MİLYARI AŞTIĞI TAHMİN EDİLİYOR”

CHP Parti Okulu’nun Eğitimleri Sürüyor
CHP Parti Okulu’nun Eğitimleri Sürüyor
İçeriği Görüntüle

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun 20 yıl önce verdiği ihaleden sadece hazırlık süreci ve birinci üretim tarihinden itibaren elde edilen miktarın 427 milyon 723 liraya ulaşmasını dahi tahsil edemediğini vurgulayan Mehmet Tahtasız, bu ne idüğü belirsiz ihalelerden kaynaklandığını ayrıca TTK'nın toplam zararının 3 milyar TL'yi aştığının tahmin edildiğini söyledi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ve TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz'ın hazır bulunduğu toplantıda konuşan CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, konuyla ilgili şu bilgileri yöneltti: İhaleyi alan Hema Endüstri olarak alan takibini Hattat Enerji olarak patentli firma sahipleri kimlerdir? Bu kişilerin haksız zenginleşmesinin önünü açan ve kurumda o dönemde görev yapan isimler kimlerdir? Hazırlık sürecinin 36 ayda tamamlanamayacağı bile ihaleleri bu firmaya veren o dönemki yönetimler hakkında bir soruşturma düzenlendi mi?

· Hema Endüstri veya Hattat A.Ş isimli firma bahse konu ihaleleri öncesinde ve sonrasında kurumdan başkaca ihaleler de mevcut muydu?

· Bu ihaleyi sonunda bu yana kadar olan toplam getiri ve karşılanan toplam tutar ne kadardır?

· Kurumun yıllık üretimi düşünüldüğünde oluşan zararın 3 milyardan fazla olduğu iddiası doğru mudur?

· Sözleşmenin süresinin Nisan 2025 tarihi itibariyle bitmiş olması gerekiyor. Sözleşmenin gereğini yerine getirdiniz mi yoksa mahkeme süreçlerini mi bekliyorsunuz? Bahse konu firmadan alacaklarınızı nasıl toplayacaksınız? Teminat mektubu veya ipoteğiniz var mı?

Muhabir: Haber Merkezi