Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da okullara yönelik gerçekleşen saldırıların ardından çocukların dijital dünyadaki güvenliği için kapsamlı bir düzenleme hazırlığı başlatıldı.
Türkiye’yi sarsan olayların ardından, şiddet içerikli dijital içeriklere karşı yeni önlemler gündeme geldi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulması beklenen düzenleme ile özellikle 18 yaş altındaki bireylerin mobil cihaz ve internet kullanımı daha sıkı denetim altına alınacak. Yeni sistemle birlikte şiddet içerikli mobil oyunlara erişimin kısıtlanması hedefleniyor.
“ÇOCUK HATTI” DÖNEMİ BAŞLIYOR
Düzenlemenin en dikkat çeken başlıklarından biri ise “çocuk hattı” uygulaması oldu. Buna göre çocuklara ait telefon hatları ebeveyn kontrolüne bağlanacak ve sistem üzerinden doğrudan çocuk kullanımına ait olduğu tespit edilebilecek.
Ayrıca, yalnızca sesli görüşmeye açık, internet erişimi kapalı telefon modeli de bu hatlar üzerinden uygulanabilecek. Bu sayede çocukların kontrolsüz dijital içeriklere ve zararlı akımlara maruz kalmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
ŞİDDET İÇERİKLERİNE KISITLAMA GELİYOR
Hazırlanan düzenleme kapsamında, özellikle şiddet içerikli mobil oyunlara erişimin sınırlandırılması planlanıyor. Yetkililer, son yaşanan olayların ardından dijital platformlardaki içeriklerin çocuklar üzerindeki etkisinin daha yakından izleneceğini vurguluyor.
HAT SATIŞINDA YENİ DÖNEM
Düzenlemenin bir diğer önemli ayağını ise GSM hatlarının satış ve kullanımına yönelik yeni güvenlik önlemleri oluşturuyor. Buna göre, hat alımında bankacılık sektöründekine benzer kimlik doğrulama ve yüz tanıma sistemlerinin devreye alınması planlanıyor.
Öte yandan, kişisel verileri riske atan ve mevcut kısıtlamaları aşmak için kullanılan VPN servislerine yönelik de yeni engellemelerin gündemde olduğu belirtiliyor.
Yeni düzenlemenin kısa süre içerisinde TBMM gündemine gelmesi ve yasalaşması bekleniyor.
Next


