Çorum’da arastada çektiği videoda öğle saatlerine kadar siftah yapamadığını söyleyen ve esnafa vergi cezaları kesildiğini öne süren Murat Kırçı hakkında, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan dava açıldı. Kırçı için 4,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanmasının ardından hazırlanan iddianame, asliye ceza mahkemesine sunuldu.
Esnaf Murat Kırçı’nın yargılanacağı dava, 15 Nisan 2026 Çarşamba günü saat 11.00’de başlayacak.
SİYASİ DESTEKLER PEŞ PEŞE GELDİ
Dava öncesinde Kırçı’ya yönelik destek açıklamaları da art arda geldi. Duruşmayı takip etmek üzere CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz Çorum’a geldi.
Esnaf Murat Kırçı’nın iş yerinin önünde gelen partililer destek açıklamalarında bulundu.
CHP’li Günaydın; gerçek şu ki Türkiye’de ekonomi maalesef büyük bir kriz altında diyerek şunları söyledi:
Saat öğleden sonra oldu. Burası Çorum’un işteki yeri, daha siftah etmedik ama bir taraftan da vergi memurları tepemize biniyor. Şimdi bu haklı bir serzeniş. Bir kamu görevlisinin, bir devlet adamının bu sesi duyması ve buradan öğrenecek bir şey varsa öğrenmesi, öz eleştirisini yapması ve bu durumu düzeltmesi lazım. Peki ne yapmışlar? Murat arkadaşa “vay sen yalan bilgiyi yazıyorsun, halkı kin ve nefrete sevk ediyorsun” diye hakkında iddianame düzenlemişler. İddianame de yetmemiş, dava açmışlar. Bir yıldan 4 yıla kadar, 4 yıldan 7 yıla kadar çıkabilir.

PROTESTO HAKKI HER VATANDAŞIN DOĞAL HAKKIDIR
Evet arkadaşlar, protesto hakkı, eleştiri hakkı her vatandaşın en doğal hakkıdır. Vatandaş senin gibi düşünmek zorunda değil. Vatandaş derdini anlatacak. Sen eğer her vatandaşın sesini çıkaran her vatandaşın kafasına vurmaya çalışırsan, onu böyle cezayla, tehditle, davayla susturmaya çalışırsan olmaz. Şimdi bunu görünce ben o gün 7 Şubat günü arkadaşlara dedim ki, “lütfen bana hatırlatın, 15 Nisan günü ben burada olacağım” dedim. Bugün 14 Nisan, buradayız. Dolayısıyla biz yarın sizin yanınızda bulunacağız. Bu meseleye bir tanıklık edeceğiz ve esnafın yalnız olmadığını göstereceğiz.
TÜRKİYE’DE EKONOMİ MAALESEF KRİZ ALTINDA
Gerçek şu ki Türkiye’de ekonomi maalesef büyük bir kriz altında. İnsanlar tezgâhını döndüremiyorlar. Sen bu meseleyi nasıl çözeceğim diyeceğine yeni vergilerle, yeni cezalarla insanları bastırmaya çalışıyorsun. Türkiye bastırılabilecek bir memleket değil. Hep beraber onurumuzla, gururumuzla bu memlekette ama demokrasi altında yaşamaya devam edeceğiz.
“AMACIMIZ EKONOMİK KRİZİN KÜÇÜK ESNAF ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİ DİLE GETİRMEK”
Hakkında 4.5 yıla kadar hapis cezası istenen Murat Kırçı ise video çekmekteki amacının ekonomik krizin küçük esnaf üzerindeki etkilerini dile getirmek olduğunu söyledi.
Kırçı şu şekilde konuştu:
Bu videoyu çekerken de amacımız aslında Türkiye’deki ekonomik krizin küçük esnaf üzerindeki etkilerini dile getirmekti. Bu sadece bu arastada siftahsız esnaf, dükkân kapatan esnaflar yok. Bugün Türkiye’nin 81 ilinde, en merkezi caddelerinde dahi yüksek kiralara rağmen siftahsız dükkân kapatan küçük esnaflarımız var.
Ve bu arada sayın vekillerimiz aslında burada bu davada Murat Kırçı için bulunmuyorlar. Aslında burada Türkiye’deki sesi çıkmayan, maalesef baskılarla yıldırılmış, sesi çıkmayan tüm küçük esnafın adına buradalar. Ben bundan dolayı duyarlılıklarından dolayı özellikle çok teşekkür ediyorum kendilerine. Tabii ki biz mutluyuz bu konuda. Çünkü neden, yarın da mahkemeye gelecek, yine diğer konuklarımız olacak. Yalnız olmadığımızı, küçük esnafın yalnız bırakılmadığını, gerçek manada tepkisini ortaya koyduğunda arkasında duracak insanlar olduğunu bilmek ve bizzat da bunu yaşıyoruz, bizleri mutlu ediyor. Ben kendilerine çok çok teşekkür ediyorum.
Yarın mahkememiz var. Rabbim hakkımızda hayırlısını nasip eylesin. Yani biz Milli Görüş davasından gelen insanlar olarak aslında mahkemelere, cezaevlerine çok yabancı insanlar da değiliz. Onun için hayırlısıyla sonucu bekleyeceğiz inşallah.
Next



