Bel fıtığının, omurgalar arasında yer alan ve “disk” olarak adlandırılan yuvarlak yastıkların zorlanma ve yıpranma nedeniyle yırtılması sonucu, sinir köklerinde sıkışma meydana gelmesiyle oluştuğunu belirten Dr. Duyar, bu durumun boyun, kol, sırt veya bacak ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.

Dr. Duyar, “Fıtıklaşmış diskler, yakındaki sinirlere baskı yaparak uzuvlarda ağrı, uyuşukluk, his kaybı ve güçsüzlüğe yol açabilir. Özellikle öne eğilme, öksürme, hapşırma, ağır kaldırma ya da uzun süre oturma gibi hareketlerle bu ağrılar şiddetlenebilir” dedi.

28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü 28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü

Bel fıtığının tedavisinde ilaç ve enjeksiyon uygulamaları, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi çeşitli yöntemlerin bulunduğunu aktaran Dr. Duyar, “Ancak tüm bu tedavilere rağmen geçmeyen, yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren ağrılar, kuvvet kaybı ve idrar kaçırma gibi şikayetler varsa cerrahi müdahale kaçınılmaz hale gelir” şeklinde konuştu.

Günümüzde en sık tercih edilen ve en yüksek başarı oranına sahip cerrahi yöntemin mikrocerrahi tekniğiyle yapılan operasyonlar olduğunu vurgulayan Op. Dr. Mehmet Duyar, “Tedavideki asıl amaç, baskı altında kalan sinir kökünü rahatlatmaktır. Doğru zamanda ve uygun yöntemle yapılan müdahalelerle hastalar kısa sürede yaşam kalitelerine yeniden kavuşabilir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Haber Merkezi