Sisteme dahil olması zorunlu olduğu hâlde henüz başvuru yapmayan belirli mükelleflerin 30 Kasım’a kadar işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Düzenlemeyle başvuru süreleri, elektronik tebligatların iletilmesi ve sistemden ayrılma şartları da yeniden belirlendi.

E-TEBLİGAT SİSTEMİNE KİMLER KATILMAK ZORUNDA?

Yeni düzenlemeye göre kurumlar vergisi mükellefleri, ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri ile kolektif ve adi komandit şirketlerin e-Tebligat sistemine dahil olması zorunlu olacak.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu kapsamında kayıt ve tescile tabi malları ilk kez edinen kişiler de belirlenen şartlar doğrultusunda sisteme dahil edilecek.

BAŞVURU İÇİN SON TARİH 30 KASIM

11 Ekim’den önce sisteme dahil olması gerektiği hâlde henüz başvuru yapmayan mükelleflerin en geç 30 Kasım’a kadar kayıt işlemlerini tamamlaması gerekecek.

Bu tarihten sonra mükellefiyet kazananların ise işe başlama tarihinden itibaren 15 gün içinde başvuruda bulunması şartı aranacak. ÖTV kapsamındaki araç ve diğer malların ilk iktisabında adına tescil yapılacak kişilerin de tescil işlemi tamamlanmadan önce sisteme dahil olması gerekecek.

1 Temmuz’dan önce sisteme kaydolmuş olanların yeniden başvuru yapmasına gerek olmayacak. Bu kişiler mevcut kullanıcı kodu ve şifreleriyle sistemi kullanmayı sürdürebilecek.

TEBLİGATLAR E-DEVLET’TEN DE GÖRÜNTÜLENECEK

Yeni düzenlemeyle mükellefler, kendilerine gönderilen elektronik tebligatları Dijital Vergi Dairesi’nin yanı sıra e-Devlet Kapısı üzerinden de görüntüleyebilecek.

Elektronik tebligatlar, evrakın sisteme ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak. Mükellefler, tebligat gönderildiğinde SMS veya e-posta yoluyla bilgilendirilmek için talepte bulunabilecek.

Ancak SMS veya e-posta bildiriminin herhangi bir nedenle ulaşmaması, tebligatın geçerliliğini ya da yasal tebliğ süresini değiştirmeyecek.

SİSTEMDEN AYRILMA ŞARTLARI DA BELİRLENDİ

KOSGEB’den Çorumlu girişimcilere büyük destek! Başvurular için son gün 31 Ekim
KOSGEB’den Çorumlu girişimcilere büyük destek! Başvurular için son gün 31 Ekim
İçeriği Görüntüle

Düzenlemeyle e-Tebligat sisteminden çıkış yapılabilecek durumlar da netleştirildi. Tüzel kişilerin sicil kayıtlarının silinmesi, gerçek kişilerin hayatını kaybetmesi veya haklarında gaiplik kararı verilmesi hâlinde sistemden çıkış işlemi gerçekleştirilebilecek.

Ayrıca belirli şartları taşıyan kullanıcılar başvuruyla sistemden ayrılabilecek. Başka bir nedenle e-Tebligat kullanma zorunluluğu bulunmayan 65 yaşını doldurmuş kişiler de bu kapsamda başvuru yapabilecek.

Kısıtlılık, ceza infaz kurumuna girme ve askerlik hizmeti gibi nedenlerle sistemi kullanma imkânı kalmayan kişiler için de geçici çıkış hükümleri getirildi.

KULLANICI KODU VE ŞİFRELER İÇİN GÜVENLİK UYARISI

Mükelleflerin bildirimlerini zamanında yapmaları ve bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri ilgili vergi dairesine iletmeleri gerekecek.

Kullanıcı kodu veya şifrenin üçüncü kişilerin eline geçtiğinin öğrenilmesi durumunda ise ilgili vergi dairesine vakit kaybetmeden bilgi verilmesi zorunlu olacak.

Muhabir: Haber Merkezi