457 üyesi bulunan Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) Birlik Meclis Toplantısı Konya’nın Akşehir İlçesinde gerçekleştirildi.
Akşehir’deki Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, burada söz alarak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün; Kadeş Barış Antlaşmasının çıktığı Çorum’da kutlanmasını önerdi.
Belediye başkanı olduğu Ortaköy ilçesinin, Hitit medeniyetine Dini, Ticari, İdari ve Askeri Başkentlik yapmış Şapinuva ören yerini sınırları içerisinde barındırdığını anlatan Başkan isbir, Tarihi Kentler Birliği’nce 3 dönemdir devam eden toplantılarda Hititler ile ilgili herhangi bir program yapılmadığını ve bunu bir eksiklik olarak ifade ettiğini dile getirdi. Hititlerin Başkenti Hatuşşa ve Şapinuva Belediye Başkanlarının isminin, oluşturulan ihtisas komisyonlarında olmadığını da vurgulayan Taner İsbir, “Benim için en önemli olan husus da Hitit Medeniyeti Dünyada Barış Antlaşmasını yapan ilk medeniyettir, Dünyanın şu anda barışa ihtiyacı olduğu bir dönemde 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün Tarihi Kentler Birliği’nce düzenlenecek olan bir toplantı veya çalıştay ile Kadeş Barış Antlaşmasının çıkmış olduğu topraklar olan Çorum İlimizde kutlanmalı ve Türkiye’nin Dünya Barışına göstermiş olduğu hassasiyet de Tüm Dünya ülkelerine bir kez daha ifade edilmedir. Tüm Dünyaya Barış, huzur ve mutluluk dolu bir gelecek temenni ediyorum” dedi.